joi, 26 septembrie 2013

Pestera Ursilor, Stana de Vale, Rosia Montana

Peștera Urșilor, Stâna de Vale și Roșia Montană



            În această ultimă parte a periplului în munții Apuseni voi face o trecere în revistă a unor locații pe care le-am vizitat aflate la distanțe ceva mai mari de Arieșeni. Fiindcă am povestit în postarea anterioară despre trasee pe care le poți face cu autovehicule de teren, precizez că, în afara drumurilor off-road, în apropiere de Cetățile Ponorului și Cetățile Rădesei se poate ajunge de la Arieșeni și pe DJ75 și drumul național E79 Deva-Oradea. Eu am fost în zonă doar la Chișcău să văd celebra Peștera Urșilor. La Chișcău se ajunge trecând prin orașul Ștei și făcând dreapta în comuna Sudrigiu.



Peștera Urșilor din Chișcău – jud. Bihor


Este  cea mai amenajată peșteră din zonă dar și cea mai spectaculoasă din punct de vedere al formațiunilor calcaroase ce formează stalactite și stalagmite de forme și dimensiuni impresionante.Dealtfel și prețul de vizitare este mai mare – 20 lei pentru adulți și 10 lei copiii – dublu față de celelalte peșteri. În Peștera Urșilor vezi și coloane (formate prin unirea stalactitelor cu stalagmitelor – fenomen ce s-a realizat într-un timp destul de îndelungat având în vedere că 1 cm de calcar se depune în 20 de ani). Descoperită relativ târziu (1975), peștera își trage numele din faptul că aici s-au găsit numeroase fosile de urși preistorici care au trăit în urmă cu circa 15.000 de ani. Are o lungime de 1,5 km din care 848 m se vizitează. Temperatura în peșteră este constantă tot timpul anului și este de cca +10°C.  Peștera are 3 galerii: cea a Urșilor, galeria Emil Racoviță și galeria lumânărilor și 4 săli: Lumânărilor, Spaghetelor, Emil Racoviță și Sala Oaselor. 



Stâna de Vale – Valea Iadului

.
Mai departe tot  pe drumul Deva – Oradea, după  ce treci prin orașul Beiuș, se face un drum de circa 25 km până în stațiunea Stâna de Vale. Prima impresie a fost una de stațiune veche, ceaușistă, aflată cam în paragină. Dealtfel, are un singur hotel funcțional, Iadolina și o serie de vile cu circuit închis ale unor instituții sau regii de stat. Stațiunea nu îți oferă prea multe posibilități de petrecere a timpului liber, fiind renumită pentru aerul curat, numeroasele alternative de trasee montane foarte lungi (pentru montaniarzi antrenați) în special pe valea Iadului și valea Drăganului și iarna pentru schi. Este destul de frecventată, în special de turiștii unguri, cascada artificială Izvorul Minunilor,  realizată de firma care comercializează această apă și sucurile aferente. Totuși, în centrul stațiunii am găsit un întreprinzător (domnul Lincar, tatăl fostului fotbalist de la Steaua) care închiriază mașini de teren și ATV-uri pentru traseele din zonă. Am optat pentru o excursie cu o mașină de teren pe valea Iadului, plimbare de circa 12 km, în care am vizitat 4 cascade: Miss, Vălul Miresei, Săritura Ieduțului și Iadolina. Plimbarea a costat 200 lei și a durat vreo 4-5 ore cu tot cu traseele pe jos până la cascade din drumul principal. Cascadele Vălul Miresei și Iadolina se află chiar pe drumul principal, pe valea Iadului, iar pentru Miss și Săritura Ieduțului se fac trasee prin munte de 30-60 min. în funcție de cât ești de antrenat. Atașez poze de la toate cascadele. Mie mi-a plăcut cel mai mult cea la care accesul a fost cel mai dificil datorită potecii care mergea pe un versant fiind tot timpul în pericol de a cădea în prăpastie, Săritura Ieduțului.
În concluzie, excursia cu jeep-ul pe valea Iadului la cele 4 cascade a mai atenuat impresia negativă pe care mi-a lăsat-o stațiunea destul de pustie Stâna de Vale.



Roșia Montană – Galeriile romane


Pe drumul de întoarcere din Apuseni spre București m-am abătut vreo 7 km până în localitatea Roșia Montană pentru a vizita Galeriile Romane. Lăsând la o parte isteria care s-a iscat brusc în București în ultima lună în legătură cu acest proiect minier care datează de peste 15 ani, voi relata, în mod obiectiv, aspecte ce fac parte din prezentarea ghidului nostru de la Muzeul Mineritului, un inginer carismatic și foarte bine informat.
Până la descoperirea Americii furnizorul de aur al Europei erau munții Apuseni. Zona Apusenilor a fost cunoscută ca Țara Aurului (Terra Abrutus), aici existând un patrulater aurifer unde sunt zăcăminte de metale prețioase deosebite. Numele antic al localității, Alburnus Maior, este atestat pe niște tăblițe cerate, cea mai importantă fiind cea datată 6 februarie 131 d. Hr. În evul mediu localitatea apare sub nume german Goldbach sau maghiar Verespatak care înseamnă „râu însângerat/roșu” mult mai apropiat de denumirea actuală, Roșia de munte (Montană), dată de pârâul care curge prin comună și care are o culoare roșiatică datorită mineralelor pe care le conține, în special fier.
Când intri în subteran te izbește temperatura scăzută, am intrat de la 35 grade afară la circa 10 grade Celsius în galerie. După ce cobori vreo 150 de trepte pe un tunel amenajat de formă rotundă la partea superioară, intri în galeriile antice remarcabile prin forma de trapez, de circa 1 m lățime și 1,80 m înălțime, formă care dădea o mare stabilitate rocii, nemaifiind nevoie de sprijiniri. Dealtfel, forma de trapez a galeriilor nu se găsește nicăieri în vechiul Imperiu Roman fiind specifică doar exploatării din munții Apuseni. Mineritul în timpul Imperiului Roman se făcea cu sclavi, galeriile sunt cioplite manual cu dalta și ciocanul. Pe pereții și tavanul galeriilor se văd niște trepte cu margini de sus până jos, acestea reprezentând cât a săpat un miner într-o zi de lucru de 8-10 ore.
La suprafață se află un muzeu în aer liber ce prezintă utilajele care au fost folosite de-a lungul timpului, din antichitate până în zilele noastre, pentru prelucrarea minereurilor și extragerea aurului, dar și vestigii ale existenței populației romane la Roșia Montană. În interior, în fostul sediu al exploatării miniere, se află expuse fotografii-document care atestă continuitatea mineritului în această zonă, machete, obiecte – unelte folosite în diferite perioade istorice.





Am ajuns la finalul călătoriei în Apuseni.  Pot să spun doar că aceste locuri te cuceresc prin simplitate, frumusețea fenomenelor naturale, aerul curat și ospitalitatea oamenilor, așadar sunt suficiente motive să îți dedici cel puțin o săptămână pentru explorarea acestor frumuseți.