vineri, 21 iunie 2013

Nordul Romaniei (1) - Cetăți în Transilvania


Circuit în nordul României
Partea I – Cetăți în Transilvania



   

            Chiar dacă a trecut ceva vreme de atunci, îmi amintesc cu plăcere excursia pe care am făcut-o în urmă cu aproape șapte ani, circuit care a cuprins în principal nordul țării. Am considerat atunci și sunt de aceeași părere și acum, că nu doar din rațiuni economice dar și din dorința de a trece prin mai multe locuri în aceeași vacanță, este de preferat să vizitezi atât nordul Moldovei cât și pe cel al Transilvaniei într-o singură deplasare. Ce-i drept, durata excursiei trebuie să fie de minim 9-10 zile ca să înțelegi ceva.

            Am ales ca traseu de plecare din București celebrul DN1 prin Valea Prahovei (la vremea aceea nu era atît de aglomerat ca acum), cu mai multe opriri pe care nu le voi detalia de data asta, iar seara am înnoptat în Brașov.   Am pornit din Brașov dis-de-dimineață cu destinația Bistrița unde aveam aranjată cazarea la o cabană vânătorească. Dat fiind că aveam drum lung de străbătut, m-am mișcat repede.

            Cam pe la jumătatea drumului de la Brașov spre Sighișoara, în localitatea Rupea, așezată pe o stâncă, se vede  cetatea cu același nume. Urcarea până la cetate se face pe jos, iar la una din ultimele case de pe străduța care urcă la cetate locuiește cel care îndeplinește rolul de ghid, un profesor de istorie din localitate. Astfel am aflat că aici a fost aşezarea dacică Ramidava, numită de către romani Rupes (de unde derivă numele actual).  Ca localitate feudală, cetatea Rupea a fost menţionată documentar prima oară în 1324, în timpul regelui Ungariei, Carol I Robert de Anjou. Fiind de mai multe ori cucerită și prădată de turci, în secolul al XVII –lea cetatea săsească Rupea a fost ocupată și refăcută de austrieci care au transformat-o în garnizoană.

            Odată deschis apetitul pentru istorie, poți să faci o abatere de la drumul principal pentru a poposi puțin în localitatea Viscri, devenită mult mai cunoscută în ultimii ani datorită interesului Prințului  Charles al Regatului Unit al Marii Britanii pentru acest sat de sași. Satul Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești care datează din secolul al XII – lea.

            Următoarea oprire este cetatea Sighișoara, situată pe un deal în localitatea cu același nume, este considerată cea mai frumoasă cetate medievală din Europa locuită și în prezent. Întemeiată în anul 1191, dar menționată documentar în 1280 sub numele de Castrum Sex și mai apoi cu termenul german Schesrpurch (1298), Sighișoara a fost construită de coloniștii germani (sași) aduși în Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar în secolele al XII – lea și al XIII - lea.  Arhitectura Sighioșarei este dominată de stilurile renascentist și baroc, din vechea arhitectură gotică rurală au ramas doar cele doua biserici importante ale Cetății: Biserica din Deal si Biserica Mănăstirii. Aici a locuit și domnitorul Vlad Dracul. În prezent cetatea are nouă turnuri, denumite după breslele care le-au deținut (al fierarilor, al cojocarilor, al croitorilor, al măcelarilor, etc.) din care cel mai reprezentativ este Turnul cu ceas. Nu în ultimul rând cetatea găzduiește numeroase evenimente și festivaluri culturale și de artă medievală.

            De la Sighișoara la Bistrița poți să mergi pe drumul principal prin Târgu Mureș pentru a vizita în trecere frumosul oraș din inima Transilvaniei, sau poți să te abați în dreapta pentru a te opri puțin în stațiunea Sovata, în prezent mai cunoscută pentru turiștii din Ungaria. Eu am ales a doua variantă, însă fiind într-o perioada de vară stațiunea era foarte aglomerată. Am văzut celebrul lac Ursu renumit pentru faptul că, deși este cu apă sărată,  la suprafață are un strat subțire de apă dulce care provine din niște izvoare. Acest strat subțire de 20-30 cm nu se amestecă cu apă sarată, ci se menține la suprafață, acționînd ca un izolator termic. Este interesant fenomenul de heliotermie, adică temperatura apei variază în funcție de acumularea căldurii solare în apa sărată. Acest lucru face ca vara temperatura Lacului Ursu (18,4 m adâncime) să varieze între 10-20°C la suprafață, 30-40°C la adâncimea de 1 m și 40-60°C la adâncimea de 1,5 m. Stațiunea este renumită pentru tratamentul infertilității dar și pentru alte afecțiuni.

            Seara târziu, după o scurtă oprire în orașul Bistrița, am ajuns la cabana de vânătoare Valea Secii, pe Valea Vinului, unde am avut parte de o binemeritată relaxare de două zile într-un cadru natural minunat, fără semnal la telefon, fără televizor, și având ca fond sonor doar susurul pârâiașului care curge în spatele cabanei. Singura ”ieșire” a fost o vizită în stațiunea Sângeorz Băi aflată în apropiere.


Cetatea Rupea


Cetatea Rupea


Cetatea Rupea


Cetatea Rupea





Viscri


Viscri


Viscri


Viscri


Viscri





Intrarea în cetatea Sghișoara



Sighișoara


Sighișoara


Sighișoara





Sovata - lacul Ursu


Peisaj pe Valea Vinului


Cabana Valea Secii






            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu