marți, 27 august 2013

Apuseni - peșterile ghețar Scărișoara și Vârtop


Apuseni
Peșteri – ghețar (Scărișoara și Vârtop)

            Voi face în continuare o prezentare succintă a obiectivelor pe care le-am vizitat în Parcul Natural Apuseni. În prima postare vă prezint câteva peșteri aflate în apropiere de Arieșeni, respectiv în comuna Gîrda  de Sus. 

Peștera ghețar Scărișoara

Peștera ghețar Scărișoara este situată în Parcul Natural Apuseni, la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scărișoara. Lungimea ei este de 700 m iar adâncimea de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 m adâncime și până la 60 m diametru. La baza acestuia se găsește portalul peșterii, larg de 17 m și înalt de 24 m.

La peșteră se poate ajunge din localitatea Gârda de Sus (prima după Arieșeni dinspre Alba Iulia) pe un drum care era la începutul lui (cca. 2-3 km) neasfaltat, dar se lucra, apoi urcarea pe munte care este asfaltată de curând și foarte bună. Parchezi mașina într-o parcare plătită contra sumei de 5 lei sau găsești unloc gratis și mergi spre peșteră pe un traseu de circa 10 minute urcare lină.

Intrarea în peșteră costă 10 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii. Lucru pozitiv, în banii ăștia primești și un mic ghid al peșterii. După ce treci de poarta automatizată, te trezești pe marginea unei prăpăstii de formă aproximativ circulară (un aven), pe laturile căreia s-au construit scări metalice bine prinse de stânci și asigurate cu balustrade sigure, iar jos se vede intrarea în peșteră (se coboară circa 300 de trepte).

Când ajungi jos deja începe să te ia cu frig, în peșteră temperatura fiind între -1°C și +4°C. Deși peștera nu are o lungime prea mare, în partea în care accesul este permis vizitatorilor, este foarte frumoasă datorită stalactitelor de gheață. Baza peșterii este formată dintr-un ghețar care are o grosime între 4 și 22 m.

În concluzie peștera ghețar Scărișoara, cel mai mare ghețar din România, este un fenomen natural impresionant.


Peștera Ghețarul de la Vârtop


Pe același drum pe care mergi spre peștera Scărișoara, la circa 2-3 km din centrul comunei Gârda de Sus, în loc să faci dreapta spre aceasta, mergi înainte pe drumul neasfaltat, pe un traseu destul de lung (cca. 12 km) și pe un drum destul de prost până aproape de peștera Ghețarul de la Vîrtop.

Pe traseu treci pe lîngă un alt obiectiv cunoscut, izbucul Tăuz, pe care nu l-am vizitat, în fapt un lac subteran despre care se spune că nu i se cunoaște capătul. Un localnic mi-a spus că de curând aici s-ar fi înecat doi speologi polonezi.

Din locul în care parchezi mașina se mai merge circa 15-20 min. pe jos pe un drum forestier. Pe această porțiune se poate coborî spre două fenomene naturale, Coiba Mare și, la circa 300 m mai sus, Coiba Mică. Acestea sunt două peșteri care comunică între ele și prin care curge un pârâiaș. Apele se pierd în subteran pentru a reapare apoi la suprafață prin izbucul Tăuz, despre care am amintit.

În sfârșit, după alte 10-15 min. de mers apare un indicator de urcare spre peștera Vârtop. Urcarea pe versant este foarte abruptă și continuă, fără porțiuni line, cca. 35-40 min., o adevărată probă de foc pentru persoane neantrenate.

Spre deosebire de Scărișoara, aici peștera e mult mai puțin amenajată și mai sălbatică. În primul rând este neelectrificată, accesul se face cu ghid în grupuri de maxim 10 -15 persoane, cărora li se dau lanterne. La intrare semnezi o declarație pe proprie răspundere pentru eventuale evenimente neplăcute, iar copii foarte mici nu au acces.

Este de remarcat că pe jos prin peșteră este foarte alunecos, multă umezeală, peste piatra înghețată de pe podeaua peșterii s-a format lut alunecos. Sunt și porțiuni unde urcarea/coborârea unor pante se face ținându-te cu mâinile de frânghii. De asemenea, sunt locuri de trecere înguste prin care trebuie să mergi foarte aplecat, tot timpul să luminezi cu lanterna și să fii atent la alunecare.

Într-adevăr, vizitarea acestei peșteri la lumina lanternelor este o experiență pe care sigur o s-o ții minte.

P.S. Se pare că în această peșteră s-au găsit cele mai vechi urme ale omului de Nanderthal pe teritoriul României.














































luni, 19 august 2013

Apuseni - Valea Arieșului



Munții Apuseni – Valea Arieșului




            Munții Apuseni reprezintă una din zonele cele mai pitorești din România dar care are, ca multe alte destinații din țara noastră, dezavantajul de a fi greu accesibilă din București datorită infrastructurii rutiere insuficiente (în primul rând lipsa autostrăzilor).

            Faptul că se face aproape o zi întreagă pe drum constituie un handicap care face imposibilă o vizită de weekend, însă acest neajuns se constituie și într-un avantaj, acela că depărtarea de București împiedică puhoiul de maneliști și cocalari să invadeze și să polueze zona.

            Arealul munților Apuseni se remarcă, din punct de vedere turistic, în primul rând prin multitudinea și densitatea de fenomene naturale formate în milioane de ani, cum ar fi peșteri, peșteri ghețar, cascade, avenuri, izbucuri, lacuri subterane și formațiuni carstice impresionante. Mai trebuie precizat că la unele din aceste atracții naturale se poate ajunge doar pe jos, prin munți, de aceea e nevoie și de puțin antrenament.

            E-adevărat că pentru vizitarea punctelor de atracție din Apuseni nu este suficientă o săptămână, de aceea eu m-am limitat doar la câteva obiective mai relevante sau la care am avut acces.

            Am ales ca locație de cazare nordul județului Alba, valea Arieșului, mai precis localitatea Arieșeni, recunoscută mai mult ca destinație pentru sporturile de iarnă, unde sunt numeroase pensiuni și, mi s-a părut mie, ai accesul cel mai bun la obiectivele din zonă.

            În acest sejur am reușit să vizitez, în Arieșeni cascada Vârciorog, vârful Bihor, Groapa ruginoasă, în Gârda de Sus (localitate învecinată cu Arieșeni) peștera ghețar Scărișoara, peștera ghețar Vîrtop, peștera Poarta lui Ionele, cheile Odâncușei. La distanță ceva mai mare, circa 60 km, în localitatea Chișcău am văzut peștera Urșilor, și mai departe, la circa 85 km, stațiunea Stâna de Vale unde am văzut patru cascade pe valea Iadului. De asemena, la întoarcere m-am abătut puțin de la drum și am vizitat Galeriile romane din localitatea Roșia Montană.

            Totodată Parcul Natural Apuseni este foarte ofertant în privința obiectivelor naturale pe care merită să le accesezi, dar în acest sejur nu am reușit să ajung, ele rămânând restante pentru o vacanță ulterioară. Dintre acestea aș aminti platoul Padiș, Cetățile Ponorului, Cascada Pătrăhăițești cu muzeul etnologic Pătrăhăițești, Cheile Galbenei, izbucul Tăuz, Coiba mare și Coiba mică, Cetățile Rădesei, izvorul Someșului cald și altele.


            În postările următoare voi detalia câteva aspecte relevante atât pentru fiecare obiectiv vizitat, cât și pentru cele la care nu am ajuns dar despre care am aflat lucruri interesante ce pot fi de folos pentru o excursie ulterioară. 


















marți, 13 august 2013

Nordul Dobrogei - Cetatea Enisala și plaja Vadu



Nordul Dobrogei
Cetatea Enisala și plaja Vadu





            Nu puteam să închei impresiile din excursia în Delta Dunării fără să fac o referire și la două locuri vizitate în drumul de întoarcere spre București, cetatea Enisala (pe care nu am vizitat-o în week-end-ul petrecut la Sarichioi în urmă cu trei ani) și plaja Vadu (unde fusesem anul trecut când m-a impresionat foarte plăcut)


            Ruinele Cetății Enisala (Heracleea) se află înainte de intrarea în localitatea Enisala când vii dinspre Sarichioi, pe un deal calcaros având o priveliște excelentă spre imensul lac Razelm la est și lacul Babadag la vest. Cetatea a fost construită cu scop militar, de apărare și supraveghere de la înălțime a drumurilor de pe uscat și mai ales de pe apă într-o perioadă în care actualul lac Razelm era înca golf al Mării Negre, fiind ridicată de puterea imperială bizantină și de cea comercială genoveză la sfârșitul secolului al XIII-lea și la începutul secolului al XIV-lea. Între anii 1398 – 1416 a trecut sub stăpânirea lui Mircea cel Bătrân iar în anul 1417 este cucerită de turci,  fiind instalată aici o garnizoană militară. După secolul al XV-lea datorită formării cordoanelor de nisip ce separă Lacul Razelm de Marea Neagră, cetatea a fost abandonată și s-a ruinat în urmatoarele secole, pentru că nu mai servea scopului pentru care fusese construită.


            De la Enisala am mers pe plaja Vadu, o plajă sălbatică ce aparține de Rezervația Biosferei Delta Dunării. Satul Vadu face parte din comuna Corbu, fiind mai la nord, spre Deltă. Pe drumul care duce la plajă se trece pe lângă ruinele fostei Întreprinedri de Metale Rare din Vadu în jurul căreia circulă multe legende, cele mai multe ducând la ideea că plaja din Vadu, ale cărei nisipuri formează grindul Chituc, ar conține particule cu conținut radioactiv, lucru care nu a fost confirmat dar nici infirmat de vreo autoritate oficială.


Dincolo de poveștile care circulă în zonă, plaja Vadu este cu adevărat impresionantă, sălbatică și liniștită, fiind întinsă pe o lungime de câțiva kilometri și cu un nisp deosebit de fin. Aici vin mulți iubitori de mare care s-au săturat de aglomerația și zgomotul din stațiunile de pe litoral. Nu sunt locuri de cazare fiindcă, spun localnicii, este interzis să se construiască datorită faptului că zona este protejată fiind parte a Rezervației Biosferei Delta Dunării, iar cei mai mulți turiști sunt cazați în corturi. 


Pentru servirea unei mese tradiționale de pește, pe plajă, la circa  6 km de satul Vadu se află o cherhana/restaurant, ”Vadu Pescarilor”. Cu toate că am fost și anul trecut aici și mi-a plăcut, de data asta am descoperit că  felurile de pește, deși diversificate, erau prost preparate, fără gust și la niște prețuri exorbitante. Ca să nu mai spun că toaleta localului era un adevărat focar de infecție. Nu știu cum a fost construit în mijlocul rezervației (parcă nu era voie), dar de la a fi un loc plăcut, dat fiind și cadrul natural în care se află, arată mai degrabă ca o terasă dintr-o stațiune unde plătești mult și pleci flămând. În concluzie, nu recomand acest local, însă plaja din Vadu merită o vizită, chiar și scurtă.



Cu această postare închei periplul efectuat în Delta Dunării și Dobrogea de Nord. Următoarele articole vor fi dedicate unei alte zone pitorești din țara noastră, Munții Apuseni.


Cetatea Enisala


Cetatea Enisala


Cetatea Enisala


Cetatea Enisala


Cetatea Enisala


Cetatea Enisala