marți, 27 august 2013

Apuseni - peșterile ghețar Scărișoara și Vârtop


Apuseni
Peșteri – ghețar (Scărișoara și Vârtop)

            Voi face în continuare o prezentare succintă a obiectivelor pe care le-am vizitat în Parcul Natural Apuseni. În prima postare vă prezint câteva peșteri aflate în apropiere de Arieșeni, respectiv în comuna Gîrda  de Sus. 

Peștera ghețar Scărișoara

Peștera ghețar Scărișoara este situată în Parcul Natural Apuseni, la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scărișoara. Lungimea ei este de 700 m iar adâncimea de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 m adâncime și până la 60 m diametru. La baza acestuia se găsește portalul peșterii, larg de 17 m și înalt de 24 m.

La peșteră se poate ajunge din localitatea Gârda de Sus (prima după Arieșeni dinspre Alba Iulia) pe un drum care era la începutul lui (cca. 2-3 km) neasfaltat, dar se lucra, apoi urcarea pe munte care este asfaltată de curând și foarte bună. Parchezi mașina într-o parcare plătită contra sumei de 5 lei sau găsești unloc gratis și mergi spre peșteră pe un traseu de circa 10 minute urcare lină.

Intrarea în peșteră costă 10 lei pentru adulți și 7 lei pentru copii. Lucru pozitiv, în banii ăștia primești și un mic ghid al peșterii. După ce treci de poarta automatizată, te trezești pe marginea unei prăpăstii de formă aproximativ circulară (un aven), pe laturile căreia s-au construit scări metalice bine prinse de stânci și asigurate cu balustrade sigure, iar jos se vede intrarea în peșteră (se coboară circa 300 de trepte).

Când ajungi jos deja începe să te ia cu frig, în peșteră temperatura fiind între -1°C și +4°C. Deși peștera nu are o lungime prea mare, în partea în care accesul este permis vizitatorilor, este foarte frumoasă datorită stalactitelor de gheață. Baza peșterii este formată dintr-un ghețar care are o grosime între 4 și 22 m.

În concluzie peștera ghețar Scărișoara, cel mai mare ghețar din România, este un fenomen natural impresionant.


Peștera Ghețarul de la Vârtop


Pe același drum pe care mergi spre peștera Scărișoara, la circa 2-3 km din centrul comunei Gârda de Sus, în loc să faci dreapta spre aceasta, mergi înainte pe drumul neasfaltat, pe un traseu destul de lung (cca. 12 km) și pe un drum destul de prost până aproape de peștera Ghețarul de la Vîrtop.

Pe traseu treci pe lîngă un alt obiectiv cunoscut, izbucul Tăuz, pe care nu l-am vizitat, în fapt un lac subteran despre care se spune că nu i se cunoaște capătul. Un localnic mi-a spus că de curând aici s-ar fi înecat doi speologi polonezi.

Din locul în care parchezi mașina se mai merge circa 15-20 min. pe jos pe un drum forestier. Pe această porțiune se poate coborî spre două fenomene naturale, Coiba Mare și, la circa 300 m mai sus, Coiba Mică. Acestea sunt două peșteri care comunică între ele și prin care curge un pârâiaș. Apele se pierd în subteran pentru a reapare apoi la suprafață prin izbucul Tăuz, despre care am amintit.

În sfârșit, după alte 10-15 min. de mers apare un indicator de urcare spre peștera Vârtop. Urcarea pe versant este foarte abruptă și continuă, fără porțiuni line, cca. 35-40 min., o adevărată probă de foc pentru persoane neantrenate.

Spre deosebire de Scărișoara, aici peștera e mult mai puțin amenajată și mai sălbatică. În primul rând este neelectrificată, accesul se face cu ghid în grupuri de maxim 10 -15 persoane, cărora li se dau lanterne. La intrare semnezi o declarație pe proprie răspundere pentru eventuale evenimente neplăcute, iar copii foarte mici nu au acces.

Este de remarcat că pe jos prin peșteră este foarte alunecos, multă umezeală, peste piatra înghețată de pe podeaua peșterii s-a format lut alunecos. Sunt și porțiuni unde urcarea/coborârea unor pante se face ținându-te cu mâinile de frânghii. De asemenea, sunt locuri de trecere înguste prin care trebuie să mergi foarte aplecat, tot timpul să luminezi cu lanterna și să fii atent la alunecare.

Într-adevăr, vizitarea acestei peșteri la lumina lanternelor este o experiență pe care sigur o s-o ții minte.

P.S. Se pare că în această peșteră s-au găsit cele mai vechi urme ale omului de Nanderthal pe teritoriul României.














































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu