luni, 19 august 2013

Apuseni - Valea Arieșului



Munții Apuseni – Valea Arieșului




            Munții Apuseni reprezintă una din zonele cele mai pitorești din România dar care are, ca multe alte destinații din țara noastră, dezavantajul de a fi greu accesibilă din București datorită infrastructurii rutiere insuficiente (în primul rând lipsa autostrăzilor).

            Faptul că se face aproape o zi întreagă pe drum constituie un handicap care face imposibilă o vizită de weekend, însă acest neajuns se constituie și într-un avantaj, acela că depărtarea de București împiedică puhoiul de maneliști și cocalari să invadeze și să polueze zona.

            Arealul munților Apuseni se remarcă, din punct de vedere turistic, în primul rând prin multitudinea și densitatea de fenomene naturale formate în milioane de ani, cum ar fi peșteri, peșteri ghețar, cascade, avenuri, izbucuri, lacuri subterane și formațiuni carstice impresionante. Mai trebuie precizat că la unele din aceste atracții naturale se poate ajunge doar pe jos, prin munți, de aceea e nevoie și de puțin antrenament.

            E-adevărat că pentru vizitarea punctelor de atracție din Apuseni nu este suficientă o săptămână, de aceea eu m-am limitat doar la câteva obiective mai relevante sau la care am avut acces.

            Am ales ca locație de cazare nordul județului Alba, valea Arieșului, mai precis localitatea Arieșeni, recunoscută mai mult ca destinație pentru sporturile de iarnă, unde sunt numeroase pensiuni și, mi s-a părut mie, ai accesul cel mai bun la obiectivele din zonă.

            În acest sejur am reușit să vizitez, în Arieșeni cascada Vârciorog, vârful Bihor, Groapa ruginoasă, în Gârda de Sus (localitate învecinată cu Arieșeni) peștera ghețar Scărișoara, peștera ghețar Vîrtop, peștera Poarta lui Ionele, cheile Odâncușei. La distanță ceva mai mare, circa 60 km, în localitatea Chișcău am văzut peștera Urșilor, și mai departe, la circa 85 km, stațiunea Stâna de Vale unde am văzut patru cascade pe valea Iadului. De asemena, la întoarcere m-am abătut puțin de la drum și am vizitat Galeriile romane din localitatea Roșia Montană.

            Totodată Parcul Natural Apuseni este foarte ofertant în privința obiectivelor naturale pe care merită să le accesezi, dar în acest sejur nu am reușit să ajung, ele rămânând restante pentru o vacanță ulterioară. Dintre acestea aș aminti platoul Padiș, Cetățile Ponorului, Cascada Pătrăhăițești cu muzeul etnologic Pătrăhăițești, Cheile Galbenei, izbucul Tăuz, Coiba mare și Coiba mică, Cetățile Rădesei, izvorul Someșului cald și altele.


            În postările următoare voi detalia câteva aspecte relevante atât pentru fiecare obiectiv vizitat, cât și pentru cele la care nu am ajuns dar despre care am aflat lucruri interesante ce pot fi de folos pentru o excursie ulterioară. 


















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu